Hvordan jeg satte mit Garmin ur op til at forbedre maratonfarten baseret på min erfaring med 14 løb

Tips til at bruge dit ur til at følge tempo og præstation under løb

Garmin Fenix 8, der viser pacing-skærme til løb og fitness-sporing
sidst opdateret for 6 dage siden

Jeg løb mit første maraton i 2016 og blev øjeblikkeligt forelsket i udfordringen. Siden da har jeg regelmæssigt deltaget i maratonløb, ofte med hjælp fra de bedste Garmin-ure til at følge min fremgang. At have de rette data på uret har været en stor fordel for tempoet og for at opnå personlige rekorder.

Denne weekend deltager jeg i London Marathon med målet om at slå min personlige rekord. Nedenfor har jeg delt de vigtigste data-skærme, jeg vil have på min Garmin Fenix 8, for at hjælpe mig med at holde kursen, samt nogle nyttige skærme, jeg har haft glæde af i tidligere løb. Uanset om du er en erfaren løber eller nybegynder, kan det gøre en stor forskel at have klar og let tilgængelig data under løbet.

Hovedløbsskærm

Udforsk din hovedløbsskærm for at få adgang til alle vigtige løbsoplysninger med et enkelt blik. Designet med fokus på klarhed og brugervenlighed giver den hurtige indsigter i din nuværende løbsstatus, omgangstider og samlede præstation. Hold kontakten og vær i kontrol med en intuitiv brugerflade, der hjælper dig med at holde fokus på dine løbsmål. Uanset om du er en erfaren konkurrent eller en afslappet entusiast, hjælper dette strømlinede overblik dig med at forblive organiseret og motiveret gennem hele din racingoplevelse.

Garmin Fenix 8 pacing screens
(Image credit: Future)

På min hovedtælling på løbskærmen følger jeg fire vigtige statistikker, men hjertfrekvens er ikke en af dem. Selvom jeg bruger hjertfrekvens til at vurdere indsatsen under træning, foretrækker jeg at undgå at blive mindet om min anstrengelse under selve løbet.

Mine vigtigste statistikker er omgangshastighed og omgangstid. For at forhindre GPS-fejl i at påvirke min hastighed registrerer jeg manuelt hver omgang, hver gang jeg passerer en 5 km-mærke under et maraton. Det hjælper mig med at vide, hvilken omgangshastighed jeg skal holde, og hvor lang tid hver omgang skal tage for at nå mit 5 km-mål.

Jeg bruger omgangshastighed til at holde en nogenlunde kurs under 5 km-segmentet, og jeg tjekker min omgangstid, når jeg når hvert mærke, for at sikre, at jeg er på rette vej mod mine løbsmål.

Garmin Fenix 8
(Image credit: Future)

Under mine løbeture følger jeg min samlede tid, hvilket hjælper mig med at holde kursen ved at passere vigtige mærker som halvvejs-punkter. Jeg overvåger også mit rullende tempo, en nyttig måling, der viser min hastighed over de sidste 500 meter — selvom du kan tilpasse denne distance. Denne realtidssynlighed giver ekstra motivation og vejledning til at holde mit tempo stabilt under længere 5 km-løb. Rolling pace is a free ConnectIQ app

En løbspacer kan være et nyttigt værktøj under træning eller løb. Det giver realtidsfartvejledning, der hjælper løbere med at holde kursen, forbedre deres præstation og nå deres mål mere effektivt. At bruge en løbspacer gør pacing lettere og mere præcist, uanset om du sigter efter en bestemt sluttid eller bare ønsker at løbe mere jævnt.

Garmin Fenix 8 pacing screens
(Image credit: Future)

Indstil et tids- og afstandsmål på dit Garmin-ur, inden du starter din løbetur. Under maratonet vil det vise, hvor langt du er kommet, eller hvor meget foran eller bagud du er i forhold til dit mål, sammen med en estimeret sluttid. Husk, at GPS-fejl, og at man drejer rundt omkring andre løbere, kan forårsage små afvigelser fra den faktiske distance på 42,195 km. Ved at tage højde for disse faktorer og urens målinger er denne funktion en enkel og effektiv måde at holde styr på under dit marathon.

Hvad hvis GPS'en driller?

Nogle gange kan GPS-systemer opleve fejl eller unøjagtigheder, hvilket kan føre dig ud af kurs eller forårsage forsinkelser i navigationen. For at forblive sikker og komme sikkert frem, er det en god idé at have backup-planer som offline-kort eller fysiske vejledninger. Opdater regelmæssigt din enheds software, og sørg for, at dine GPS-indstillinger er korrekte, hvilket også kan hjælpe med at forhindre problemer. Husk, at teknologi er et nyttigt værktøj, men at være opmærksom på dine omgivelser og have alternative navigationsmuligheder sikrer en mere glidende rejse.

Garmin Fenix 8 Peter's Race Pacer
(Image credit: Future)

De to viste skærme kan begge bruges, når GPS fungerer korrekt. Men hvis din urets pace- og distance-statistik er unøjagtige på grund af GPS-fejl, er der en nyttig metode, du kan prøve. Ved at bruge en tredjepartsapp, der er kompatibel med din enhed, kan du manuelt justere din distance under en løbetur. For eksempel, hvis GPS har været unøjagtig, og dit ur viser 5,3 km, mens du faktisk har passeret 5 km-mærket, kan du trykke på runde-knappen for at nulstille distancen til 5 km. Denne justering opdaterer også dit pace og statistik tilsvarende.

Derudover giver nogle apps dig mulighed for at overvåge, hvor langt foran eller bagved du er i forhold til dit måltempo under løbet, og du kan tilpasse visningen, så den passer til dine præferencer. Husk, at du skal konfigurere disse apps på forhånd ved at bruge Strava-appen til din enhed.

Denne metode er især nyttig ved løb i byområder, hvor høje bygninger kan forstyrre GPS-signaler. Nyere ure med dual-band GPS-teknologi klarer ofte disse forhold bedre, hvilket minimerer behovet for manuelle justeringer.

Garmin Fenix 8 pacing screens
(Image credit: Future)

PacePro er Garmins indbyggede pacing-værktøj, perfekt til udfordrende maratonløb som Boston med kuperet terræn. Det giver dig mulighed for at lave en skræddersyet pacing-plan, der tager højde for op- og nedbakker i hver mil eller kilometer, så du kan holde dig på rette spor. For at komme i gang skal du indlæse din løbsrute i Garmin Connect — du kan finde ruter på platforme som Garmin Connect — du kan finde ruter på platforme som Strava eller bruge Garmins Route Creator til at generere filen. For eksempel er ruten til London Marathon tilgængelig på Strava.

Dernæst skal du indstille dit samlede mål for løbet og vælge din pacing-strategi — om du foretrækker jævne split, en negativ split (løbe den anden halvdel hurtigere), eller en positiv split (hurtigere første halvdel). Du kan også angive, hvor aggressivt du ønsker at tackle bakkerne. Garmins pacing-plan justerer derefter dit måltempo for hver sektion, hvilket hjælper dig med at nå dit mål, samtidig med at de ændringer i højden, der er undervejs, tages i betragtning. Ruten til London Marathon er tilgængelig på Strava.

Garmin Epix Pro Boston Marathon PacePro
(Image credit: Future)

Indstil dit ønskede indsatsniveau for at løbe op ad bakke, og appen vil skabe en skræddersyet tempoplan for at hjælpe dig med at nå dit mål. Den justerer dit miles-per-miles tempo baseret på terrænets højde. For eksempel kan du under et løb med bakker løbe hurtigere i de tidlige miles for at kompensere for langsommere sektioner på de udfordrende bakker. Mens flade ruter, som nogle maratonløb, tillader en enkel pacingstrategi, er værktøjer, der tilpasser sig højdeforskelle, gode til kuperede ruter. De kan også hjælpe dig med at opnå en negativ split — at løbe den anden halvdel hurtigere end den første — hvilket er en effektiv maratonstrategi.

NewsLetter

Få de mest omtalte artikler direkte i din indbakke

Hver uge deler vi de mest relevante nyheder inden for teknologi og underholdning. Bliv en del af vores fællesskab.

Din privatliv er vigtigt for os. Vi lover ikke at sende dig spam!